3D tiskové materiály – jak fungují

Vzhledem k tomu, že se nám množí dotazy ohledně 3D tiskových materiálů, rozhodli jsme se pro Vás vyzkoušet většinu dostupných materiálů pro FDM tiskárny. Doporučená tisková nastavení pro všechny následující materiály potom najdete ZDE.

PLA – tento materiál je pro tisk na 3D tiskárnách nejvhodnější. Kvalita a přesnost tisku je nejlepší. Menším nedostatkem tohoto materiálu je nižší teplota měknutí, proto není vhodný pro použití ve vyšších teplotách (nad 60°C), kdy už může docházet k deformaci modelu. 3D tisk je velmi jednoduchý a rychlý.

ABS – ABS má proti PLA výhodu v tom, že má vyšší teplotu měknutí. Proto je vhodný i pro výrobky, které budou vystaveny vyšším teplotám (60°-105°C). Nevýhodou je zmenšující se objem při chladnutí modelu a díky tomu může během tisku docházet k deformaci modelu a případně k odlupování modelu od podložky. 3D tisk je proto složitější.

HIPS – materiál se výborně hodí pro tisk podpůrných konstrukcí. Je však nutné mít 3D tiskárnu se dvěma dvěma tiskovými hlavami (extrudery). Jedna hlava tiskne vlastní model a druhá tiskne podpůrné konstrukce, které se následně rozpustí. Rozpustit můžete buď HIPS pomocí Limonenu a nebo ABS pomocí Acetonu. HIPS má podobné vlastnosti, jako ABS, proto je 3D tisk složitější.

PVA – tento nový, vodou rozpustný, materiál, byl vyvinutý pro tvorbu podpůrných konstrukcí, které je možné následně jednoduše rozpustit ve vodě. PVA od většiny výrobců má však špatnou přilnavost k ostatním materiálům a velmi nízkou teplotu varu a proto je tisk s tímto materiálem velmi složitý. Navíc tento materiál vstřebává vzdušnou vlhkost a velmi rychle měkne. My jsme však objevili PVA materiál, který tyto špatné tiskové vlastnosti nemá a proto s ním 3D tisk funguje velmi dobře. Jedná se o PVA od výrobce Felixrobotics. S tímto materiálem je tisk velmi jednoduchý a přesný.

Flex – tento velmi pružný materiál se hodí pro tisk modelů, které mají představovat produkty z gumy. Můžete si z něj vytisknout např. „gumové těsnění” či „gumovou podrážku boty”. Díky pružnosti materiálu je však 3D tisk složitější a poměrně pomalý.

Elastic - tento velmi pružný materiál se hodí pro tisk modelů, které mají představovat produkty z gumy, stejně jako materiál Flex. Díky pružnosti materiálu je však 3D tisk složitější a poměrně pomalý.

PETG (někdy také T-Glase) – Materiál PETG je v podstatě stejný jako všem známý materiál PET, ze kterého se vyrábí plastové PET-láhve. PETG je proti ostatním tiskovým materiálům odolnější vůči kyselinám a rozpouštědlům. Samozřejmostí je, že materiál není toxický, takže může být používán i jako obalový materiál u potravin. 3D tisk je složitější a pomalejší.

Laywood - tento se snaží imitovat dřevo, takže vytištěné modely připomínají dřevěné výrobky. Materiál obsahuje větší pevné části a díky tomu může docházet k ucpání trysky (zvlášť trysek s menším průměrem). Výsledný model je velmi křehký, takže se nehodí pro modely s tenkými částmi. 3D tisk poměrně jednoduchý.

Laybrick - tento se snaží imitovat kámen, proto se tento materiál hodí pro architektonické modely. Materiál obsahuje větší pevné části a díky tomu může docházet k ucpání trysky (zvlášť trysek s menším průměrem). Výsledný model je velmi křehký, takže se nehodí pro modely s tenkými částmi. 3D tisk poměrně jednoduchý.

Nylon (PA6) – tento materiál se hodí pro tisk modelů, u kterých je očekávaná vyšší pružnost při zachování vysoké pevnosti. Nevýhodou tohoto materiálu je špatná přilnavost k další vrstvě modelu a díky tomu může docházet k rozpadu modelu na jednotlivé vrstvy. 3D tisk je velmi obtížný a pomalý.

Polykarbonát (PC) – toto je v současnosti zřejmě nejtvrdší materiál, který mohou FFF/FDM 3D tiskárny používat. Nevýhodou tohoto materiálu je delší doba měknutí a tudíž je nutné buď výrazně zvýšit teplotu tisku a nebo hodně zpomalit celý tisk. Díky tomu je 3D tisk s tímto materiálem složitější a pomalý.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>