Fotogalerie

3D Tiskárna

Stále častěji slýcháváme ať už z tištěných médií či výrobců technologií o dnes již poměrně známém slovu 3D tiskárna. Pro běžného uživatele zajímavá, skoro až nedostižná radost, říkali bychom ještě nedávno. Avšak stejně jako při rozmachu např. mobilních telefonů, setkáváme se i u 3D tiskáren s postupnou modernizací, vylepšováním, zmenšováním ale i cenovou dostupností pro běžného nadšence do moderních technologií. Pro některé je dokonce 3D tiskárna právě tou technologií, díky které označují tuto dobu jako dobou třetí průmyslové revoluce. Tiskneme již implantáty, kloubní náhrady, náhradní díly do aut či různé designerské tvary k dekoraci.

3D tiskárny používají celou řadu odlišných typů výrobní technologie, nejvyužívanější jsou SLS, FDM a SLA, v zásadě ale mají všechny jeden hlavní společný cíl: vytvořit trojrozměrný objekt postavený vrstvu po sobě jdoucí vrstvy, dokud není celý objekt kompletní. Je to podobné jako tisk ve dvou rozměrech na listu papíru, ale s přidanou třetího rozměru. Jeho použití navíc nevyžaduje znalosti IT specialisty, vybraný 3D objekt z počítače stačí přenést pomocí pár kroků do tiskárny a můžeme během pár minut daný objekt držet v ruce.

SLS – Selective Laser Sintering
Jedná se o nejstarší a velmi efektivní metodu využívající vysoce výkonný laserový paprsek. Požadovaného tvaru docílíme tavením a spékáním jemných zrnek tiskového materiálu. Výhodou je množství použitelného materiálu (plasty, kov, sklo) dodávané v práškové formě. Bohužel tato metoda vyžaduje vysokou energetickou náročnost.

FDM – Fused Deposition Modeling
Tato technologie spočívá v zavedení tiskového materiálu – termoplastu do tiskové hlavy pod tlakem, ta pak materiál roztaví a vytlačuje jej ven po jednotlivých vrstvách, dokud není objekt hotov. Nejvíce používaná pro 3D tisk, tvorbu prototypů a vzorků.

SLA – Stereolitography
Podobná technologie SLS. Využívá se zde ultrafialový laserový paprsek, který vrstvu vykresluje na hladinu polimerové tekutiny, vytvrzované UV světlem. Po dokončení vrstvy se tištěný objekt ponoří do polymeru a začne tvorba další vrstvy. Cenově dražší oproti ostatním, avšak pracuje na nízkém výkonu.

Nedávno jsme mohli zaznamenat na Pražském veletrhu v Letňanech výstavu, která ukázala široké veřejnosti, ale i specialistům z různých oborů obrovské pole využití 3D tisku. Doufejme tedy, že se brzy stane 3D tiskárna běžnou součástí v domácnosti každého z nás, uznáte-li to sami, že jej potřebujete.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>